Grijanje na pelete - ekonomično uz dugotrajnu uštedu

Grijanje na pelete - ekonomično uz dugotrajnu uštedu

Grijanje na pelete je kvalitetno grijanje uz dugotrajnu uštedu, pa se sve veći broj kućanstva odlučuje za ovu vrstu grijanja. Osim što je ovaj način grijanja 100% ekološki, te ne zagađuje okolinu, također treba istaknuti da je ovaj energent lako nabavljiv sa vrlo prihvatljivom cijenom.

Peleti su ekološki proizvod od drva koji svojim izgaranjem ne izlučuju štetne plinove ili toksične tvari, pa su stoga idealan energent za kućanstva.

Mariterm u ponudi ima široku paletu peći na pelete, vrhunskog dizajna, provjerene kvalitete i različitih dimenzija.

Također za potrebe centralnog grijanja možemo ponuditi kotlove na pelete i kombinirane kotlove na pelete i drva.

Peći na pelete pogodne su za grijanje manjeg prostora (manje stambene površine, vikendice, manji poslovni prostori), a ujedno daju osjećaj ugodnog ambijenta. Rad peći je automatiziran, što znači da je potrošnja peleta ekonomična i ukućani ostvaruju kvalitetnu ugodnu klimu u svojem domu uz minimalni prostor za pelete. Peleti se nabavljaju u vrećama, lagani su za manipulaciju, te zauzimaju malo prostora, što je također velika prednost kod manjih stambenih i poslovnih objekata.

Isplativost grijanja na pelete naspram drugih energenata (električna energija, lož ulje ili plin) je izuzetno velika, jer cijena klasičnih energenata u zadnje vrijeme je u stalnom porastu. Također kada govorimo o povratu investicije, prosječni povrat investicije se kreće od 5-7 godina, ovisno od veličine kućanstva i snazi peći ili kotla na pelete. Povrat investicije se vraća kroz uštedu u potrošnji i prihvatljivijoj cijeni peleta, a važno je za napomenuti da 180 općina, gradova i županija širom Hrvatske u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša, sufinancira obnovljive izvore energije za fizičke osobe.

Osim što su peleti ekološki, cjenovno povoljni i lako nabavljivi, uz minimalni prostor za njihovo skladištenje, velika prednost za ukućane je jednostavna regulacija rada peći i kotlova, visoki komfor i sigurnost.

S obzirom na povećanu potražnju i prodaju peći i kotlova na pelete, u suradnji sa provjerenim dobavljačima, tvrtka Mariterm osigurala je kontinuiranu opskrbu peletima.

U nastavku donosimo ključne argumente za grijanje na pelete:

  1. Peleti imaju visoku kaloričnost jer izgaraju skoro potpuno što nam omogućuje da peć na pelete punimo u razmaku od 2 do 5 dana.
  2. Nakon loženja u pećima na pelete ostaje vrlo nizak sadržaj pepela što nam smanjuje brigu oko čišćenja i održavanja peći.
  3. Peleti imaju nizak sadržaj vlage, pa stoga predstavljaju jako kalorično gorivo.
  4. Peleti se lako prenose, skladište, zauzimaju malo prostora, te su lako dobavljivi.
  5. Peleti spadaju u obnovljive izvore energije te se njihovom primjenom smanjuje negativan učinak na promjenu klime.

Mariterm - Obnovljivi izvori energije

Mariterm - Obnovljivi izvori energije
E-mail: subvencije-oie@mariterm.hr  

Web Studio